recepti:uvod:
Nikada ranije vegetarijanski način ishrane nije privlačio toliku pažnju kao danas. U prošlosti su zagovornici vegetarijanskog načina ishrane bili zreli ljudi, sa iskustvom na polju filozofije ili nauke. Danas su to mladi koji sa više entuzijazma traže jednostavniji, prirodniji način života. Odnedavno, sve je više izjava u prilog vegetarijanskog načina ishrane, kako među istraživačima i stručnjacima preventivne medicine tako i u zvaničnim nacionalnim i međunarodnim institucijama. Mediji ne preporučuju više veću upotrebu mesa, već ističu neophodnost obilnog unošenja namirnica biljnog porekla.
Još je 1980. godine Severno američko udruženje za ishranu, poznato po svojim odmerenim izjavama, isticalo "da je svakim danom sve više naučnih dokaza da postoji uska povezanost između biljne ishrane i prevencije određenih hroničnih, degenerativnih bolesti (gojaznost, srčane bolesti, povišen krvni pritisak, dijabetes, rak debelog creva i druge bolesti)."
Dr. Migel Agilar, počasni član Španskog kraljevskog društva za istraživanje fizičkog zdravlja i istraživač pri Visokom savetu za naučna istraživanja u svom delu "La dieta vegetariana: un camino hacia la alimentacion equilibrada" ("Vegetarijanski način ishrane: put ka uravnoteženoj ishrani" 1990), dokazuje naučnim putem da je vegetarijanski način ishrane daleko bolji od mesnog režima i tipičnog zapadnog načina ishrane.
Strogo vegetarijanski način ishrane ne sadrži holesterol, jer se ta supstanca isključivo nalazi u namirnicama životinjskog porekla. Ni voće, ni žitarice, ni povrće ne sadrže holesterol. Organizam je spoban da od masnih kiselina unetih hranom sam proizvede holesterol koji mu je neophodan. Ali ako pored toga upotrebijavamo namirnice bogate holesterolom, nivo holesterola u krvi se opasno povećeva. Vegetarijanci imaju nizak nivo holesterola u krvi, što ih štiti od ateroskleroze, srčanog infarkta, moždane tromboze i drugih kardiovaskularnih bolesti. Vegetarijanski način ishrane štiti od raka iz sledećih razloga:
Vegetarijanska ishrana je bogata zaštitnim supstancama koje se nalaze jedino u biljnoj hrani: karotinom ili provitaminom A (šargarepa, paprika i drugo obojeno povrće), enzirnima koji neutrališu kancerogeni benzopiren (možemo ih naći u kupusu i zelenoj salati), inhibitorima proteaza, tj. antioksidansima (vitamini C, E, A).
Bogata je biljnim vlaknima čiji nedostatak povećava opasnost od raka debelog creva. Meso uopšte ne sadrži biljna vlakna (celulozu). Biljna vlakna apsorbuju i uništavaju kancerogene materije koje se mogu naći u crevima, a na isti način postupaju i sa holesterolom i žučnim solima.
Normalno, vegetarijanska ishrana sadrži mnogo manje masti. Sem toga, biljne masti sadrže mono ili polinezasićene masne kiseline koje nas štite od raka i povoljno utiču na zdravlje. Dokazano je da se pri većoj potrošnji životinjskih masti povećava stopa smrtnosti od raka dojke.
Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla ne sadrži kancerogene materije koje se nalaze u mesu, kao što su benzopiren, metilholantren, nitriti i hormoni koji služe za tovljenje stoke.
Evropski kodeks za borbu protiv raka u potpunosti se slaže sa ovim izveštajem i preporučuje ishranu na bazi voća i integralnih žitarica, bogatih biljnim vlaknima.
Iskustvo nas uči, a statistika potvrđuje, da je teško pronaći gojaznog vegetarijanca. Većina studija pokazuje da vegetarijanci prosečno imaju 4 do 10 kg manju težinu od onih koji upotrebljavaju meso. Što je veća količina kalorija, koje potiču iz masti, veća je i opasnost od gojaznosti.
Neosporna je činjenica, da je otpornost na zamor kod atletičara vegetarijanaca, veća nego kod onih koji upotrebljavaju meso. Oni koji jedu meso imaju veću snagu na početku i postižu maksimum za kratko vreme, ali se brzo umaraju.
Poštovanje života životinja, što ljude navodi da ne jedu meso, veoma je stara ideja. Ovakva ideja takođe je bila razvijena u antičkoj Grčkoj i u starom Rimu. Pitagora, Porfir i Ovidije, između ostalih, smatrali su da ubijanje životinja radi ishrane zagaduje i otupljuje ljudski duh.


Copyright Dr Georges Pamplona-Roger. (Uživajte ZDRAV ŽIVOT) All rights reserved.